Pedang Tumpul, Lidah Tajam

 

Kecoh isu Anwar Ibrahim dalam kenyataannya kepada Wall Street Journal (WSJ) berkenaan sokongan penuh beliau terhadap keselamatan Israel yang telah menyeksa puluhan ribu rakyat beragama Islam Palestin.

Kenyataannya –

“Saya menyokong semua usaha untuk melindungi keselamatan negara Israel,” kata Encik Anwar, walaupun beliau tidak berkata bahawa beliau akan membuka hubungan diplomatik dengan negara Yahudi itu, satu langkah yang katanya kekal luar jangkaan bagi Israel menghormati aspirasi rakyat Palestin.

Malaysia secara konsisten tidak menjalin sebarang hubungan diplomatik dengan Israel, walaupun hubungan perdagangan terhad yang wujud di antara syarikat-syarikat swasta di kedua-dua negara. – WSJ (sumber: http://anwaribrahimblog.com/2012/02/03/penipuan-umno-tentang-anwar-dan-israel-tindakan-keganasan-yang-diperhatikan-dunia/)

Mendapat kecaman teruk terutama dari Duta Palestin ke Malaysia Abdelaziz Abughoush yang menjelaskan tindakan Timbalan Perdana Menteri yang dipecat itu sebagai tidak masuk akal dan membejat keterimaan sokongan rakyat Palestin dari Malaysia.

KK berasa pelik dengan tindakan Anwar Ibrahim kerana terlalu sengkek untuk mendapat sokongan dunia terhadap cita-cita politik peribadi beliau yang semata-mata ingin menjadi perdana menteri. Israel mempunyai kecanggihan teknologi senjata namun kelebihan itu telah digunakan untuk menyiksa umat Islam Palestin dan ia seolah-olah mendapat sokongan padu daripada Anwar Ibrahim.

Ini bermakna jika Palestin mendapat peluang untuk menyerang semula Israel dengan mengambil kembali negara mereka, Anwar Ibrahim pula akan memberi sokongan (yang mungkin dalam apa jua bentuk) kepada Israel supaya negara yang tidak diiktiraf itu dilindungi daripada serangan balas daripada Palestin.

Dalam erti kata lain – AI & Israel Help Against Palestin atau AI & Israel hate Muslim & Palestin.

Penyokong-penyokong Anwar Ibrahim, terus menyokong dengan membalas ‘bahawa Malaysia mempunyai rakan dagangan dengan Israel. Hal tersebut adalah urusan perniagaan “Business Matter” di mana ada permintaan di situ ada jualan. Membenarkan pengangkutan seperti kontena Yahudi memasuki Malaysia boleh dilihat sebagai timbal balik syarikat tersebut perlu membayar cukai kepada Malaysia dan hak dagangan keseluruh dunia memandangkan Malaysia tidak mengenakan sebarang sekatan ekonomi kepada Israel.

Memang hakikat Malaysia tidak mengiktiraf negara haram Israel kerana melanggar hak asasi manusia dan keselamatan dengan menyeksa dan membunuh puluhan ribu orang Islam Palestin dan mengenakan pelbagai sekatan terhadap Palestin sehingga terpaksa melakukan aktiviti penyeludupan untuk mendapatkan bekalan makanan.

Berbalik kepada perkara asal, pendapat KK bahawa Anwar Ibrahim tidak wajar berbuat demikian kalau beliau sayangkan Malaysia, sayangkan Islam dan sayangkan rakyat Malaysia. Hentikan agenda peribadi untuk menjadi Perdana Menteri.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Gumpalan Label

%d bloggers like this: