Pedang Tumpul, Lidah Tajam

Falsafah pendidikan negara adalah usaha kerajaan dan negara kearah melahirkan rakyat Malaysia yang mempunyai modal insan yang tinggi, seimbang dari segi jasmani dan rohani dan menerapkan konsep ketuhanan yang benar dan memupuk potensi diri secara progresif dan menyeluruh dan mampu memberi sumbangan kepada keharmonian dan kemajuan negara.

Hal yang berlaku seperti di Sekolah Rendah Kebangsaan Telok Sira, telah menjejaskan imej pendidikan negara dan menafikan falsafah dan dasar sistem pendidikan negara. Melarang pelajar menduduki peperiksaan am (UPSR) dengan tujuan untuk menjaga reputasi dan nama sekolah dengan mengetepikan hak pelajaran oleh murid-murid yang dikira wajib atas dirinya dengan tujuan untuk memajukan dirinya.

Seharusnya, warga pendidikan seperti ini sepatutnya tidak layak mendapat pendidikan suatu masa dahulu.Hanya mengejar nama dan taraf, anak murid sendiri ditindas.

Kerajaan berusaha memberikan pendidikan kepada anak-anak muda dan menawarkan pelbagai peluang kepada mereka untuk melanjutkan pendidikan yang lebih tinggi bagi meningkatkan kualiti hidup rakyat Malaysia dan mengurangkan kadar kemiskinan di seluruh negara menerusi pendidikan yang berkualiti.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Gumpalan Label

%d bloggers like this: