Pedang Tumpul, Lidah Tajam

Pengumuman bajet 2012 oleh YAB Dato’ Sri Mohd Najib Razak, bakal memberi impak kepada 1.2 juta penjawat awam dengan penyelarasan semula gaji semua penjawat awam dan pesara kerajaan dengan kenaikan gaji sehingga 13 peratus juga berita baik kepada mereka dengan pengumuman bonus tahunan 2011 dengan pemberian setengah bulan gaji atau minimum RM500 kepada semua penyumbang-penyumbang tenaga dalam jabatan dan agensi kerajaan.

Pelbagai reaksi menarik apabila ura-ura kenaikan had umur persaraan wajib bagi penjawat awam dari 58 tahun ke 60 tahun, ia membuktikan kebolehan dan kemajuan yang diperolehi dalam kualiti kehidupan yang semakin meningkat.

Khidmat bakti mereka masih diperlukan dalam menyumbang kepada pembangunan negara dengan sekecil-kecil usaha mereka, penghargaan daripada Perdana Menteri kepada semua penjawat awam! Ia adalah suatu berita baik. Syabas!

Tidak ketinggalan penuntut-penuntut institusi pengajian tinggi awam dan swasta, kebajikan mereka sebagai pelapis ilmuan negara terus dibela dengan pemberian baucer bernilai RM200 bagi membantu mereka dalam membeli keperluan buku-buku akademik sepanjang pengajian mereka. Semoga menjadi pemangkin kepada mahasiswa seluruh negara untuk meningkatkan kualiti modal insan kendiri.

Mengukir senyuman kepada keluarga-keluarga berpendapatan rendah seluruh negara dengan pemansuhan yuran tambahan dan bantuan baucer bernilai RM100 kepada semua pelajar Darjah 1 sehingga Tingkatan 5 di seluruh negara.

Selaras dengan dasar pendidikan negara, memberi pendidikan kepada seluruh warga Malaysia bermula pada usia 7 tahun.

Usaha kerajaan dalam memastikan kebajikan rakyat sentiasa terbela, negara Malaysia sudah lama mengamalkan kebajikan untuk rakyat dan ia sentiasa dititik beratkan dan dijaga bagi memastikan peranan rakyat dalam pemabangunan negara sentiasa berterusan.

Sebagai rakyat Malaysia, terima kasih kepada YAB Perdana Menteri kerana mengenang jasa rakyat.

Yang penting sebagai rakyat Malaysia, bukan apa yang kita minta tetapi apa yang boleh kita sumbangkan untuk negara tercinta.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Gumpalan Label

%d bloggers like this: